Una nova benvinguda als Reis d'Orient i la imatge de les festes de Mario Tarragó encapçalen el Nadal a Tiana

Dimecres, 23 de novembre de 2022 a les 00:30
  • L'encesa de l'arbre obrirà les festes el 2 de desembre
  • Un combinat d'artistes locals i entitats donarà vida a la nova benvinguda als Reis d'Orient
  • 10 dones protagonitzen el calendari d'advent

El 2 de desembre comença el Nadal a Tiana. La tradicional encesa de l'arbre a la Plaça de la Vila serà el tret de sortida d'un programa pensat per a viure els dies de festes en companyia de família i amics i gaudir del poble. Amb una programació intergeneracional que de nou posa al centre la tradició i els espectacles de carrer. 

La tradicional encesa de l'arbre serà el 2 de desembre. A partir de les 17:30 h hi haurà un berenar popular amb xocolata desfeta i a les 18:30 h començarà l'encesa que comptarà amb la participació de les escoles Lola Anglada i Tiziana i que estarà conduïda i amenitzada per De Mortimers. La banda tianenca adapta algunes de les nadales populars de Pau Riba per a la festa de l'arbre que començarà tan bon punt s'encenguin tots els llums.

L'alcalde, Isaac Salvatierra, i la regidora de Poble Viu, Cristina Comas han presentat la imatge unificada d'aquestes festes obra de Mario Tarragó. L'alcalde, Isaac Salvatierra, ha explicat que s'ha volgut transmetre el poble viu que reflecteix el moment nadalenc d'estar a casa amb la família però també de compartir al carrer, a l'encesa de l'arbre i a la cavalcada de Reis. En l'àmbit intern de l'Ajuntament, s'ha treballat en diferents àrees com Poble Viu, Igualtat i Comerç, perquè el calendari d'advent d'aquest any convida a fer un joc amb diverses dones d'ara i de sempre del poble. 

"He volgut que sigui inspirat amb la cartelleria de principis de segle. Estem en un moment on el que és humà s'està descuidant una mica i els cartells de principi de segle estaven inspirats en la il·lustració. Era la base del cartell. Jo he volgut recuperar-ho però amb una visió una mica més moderna. M'he basat en el poble, amb el que crec que està fent aquest govern que és recuperar el poble, recuperar la gent, i he posat davant de tota la festivitat (l'arbre), la gent i l'ajuntament", ha explicat Mario Tarragó durant la presentació de la imatge de Nadal.

Tarragó ha afegit que en tots els cartells "hi ha diversitat de gèneres i cultures. Hi ha una amalgama de personatges. Des de la dona, homes que no saps si son home o dona, nens i nenes, animals, fins i tot hi ha un capgròs que representa la cultura del poble que s'està tornant a recuperar. S'està tornant a recuperar les ganes de ser, les ganes de ser un poble cultural". 

 

Durant l'encesa s'estrenarà la nova imatge del Nadal obra de l'artista tianenc Mario Tarragó, que ha dissenyat tots els elements identificatius d'aquestes festes com el calendari d'advent que incorpora 10 dones tianenques i diverses masies de Tiana. Les regidores d'Igualtat i Comerç han treballat conjuntament per donar aquest tret singular al tradicional calendari que es podrà recollir gratuïtament a l'Ajuntament de Tiana l'1 de desembre i amb què els nens i nenes de Tiana faran el recorregut pels establiments tianencs que surtin dins les caselles.

Una nova benvinguda als Reis

Per primer cop ses majestats els Reis d'Orient instal·len una part del seu equip durant totes les festes de Nadal. Can Riera acollirà l'estafeta de correus de ses majestats on es podrà portar la carta els dies 27, 28, 29 i 30 de desembre i 2 i 3 de gener. L'estafeta obrirà matí i tarda. Si veniu a portar la carta veureu com els carters reials preparen l'enviament de les cartes i els regals que deixaran els Reis a les cases el 5 de gener a la nit.

La Cavalcada de Reis arribarà a Tiana el 5 de gener, quan es pongui el sol, per la Conreria. Ses Majestats arriben acompanyats d'un seguici que el món de l'art i la cultura de Tiana ha posat a la seva disposició. Artistes locals i entitats participen en la cavalcada d'aquest any, que estrenarà l'estrella que guia els Reis i incorpora noves comparses.

La regidoria de cultura ha fet una feina de recuperació i reciclatge de materials. S'han restaurat les carrosses originals fetes fa 30 anys per voluntaris de la Comissió dels Reis, s'han incorporat nous frens i mesures de seguretat i s'han homologat. La cavalcada comptarà amb noves andròmines que formaran part de les comparses, algunes d'elles són materials d'anys anteriors reconvertits. 

La cavalcada segueix criteris de sostenibilitats i, per tant, només s'utilitzaran els vehicles de motor indispensables. Bona part de les comparses són sense motor i mogudes per voluntaris. Els 350 kg de caramels que llançarà el seguici reial són tous per amortir l'impacte sobre el públic. L'embolcall serà amb paper biodegradable i lluirà el dibuix creat per Pau Benito amb motiu del dia Mundial de la Infància i l'Adolescència. 

Vull participar en la cavalcada. Què he de fer?

  • Si tens 12 i 13 anys i vols participar en la cavalcada, tenim a punt una carrossa per a 14 nens i nenes.

Inscripcions del 23 de novembre al 9 de desembre, aquí: Sol·licitud cavalcada 2023 

Entre totes les sol·licituds es farà un sorteig per adjudicar els llocs a la carrossa. Els que no sortiu al sorteig, formareu part d'una llista d'espera per si hi hagués baixes. 

Sorteig: dimarts, 13 de desembre, a les 17 h a la Sala de Plens de l'Ajuntament. 

  • Si tens més de 18 anys i vols ser voluntari de la cavalcada envia'ns un mail a tiana.cultura@tiana.cat i explica'ns què saps fer i com t'agradaria ajudar al seguici reial.
  • Si ets una entitat i vols col·laborar amb la benvinguda als Reis d'Orient envia'ns un mail a tiana.cultura@tiana.cat.

Recorregut

Arribada des de la conreria per Edith Llaurador recorregut per: Bisbe Català, Avinguda Isaac Albéniz, Passeig de la Vilesa, Onze de Setembre, Bòbila Jordana, Carrer Matas, Marquès de Monistrol i Plaça de la Vila. 

Els Reis acabaran la cavalcada a la Plaça de la Vila on l'alcalde els farà el lliurament del pa, la sal i la clau del poble perquè puguin entrar a totes les cases. El Rei Ros es dirigirà a tots els infants i es farà el tradicional repartiment de regals. Per agilitzar la trobada entre els Reis d'Orient i els nens i nenes hi haurà quatre cues diferents: una per a cada rei i una per a nadons entre els 0 i els 3 anys que seran els primers que pujaran a saludar ses Majestats.

Mario Tarragó, la imatge del Nadal

La imatge del Nadal s'ha encarregat al pintor i il·lustrador Mario Tarragó. Tarragó ha fet un disseny específic per a cada un dels dies especials d'aquestes festes com l'encesa de l'arbre del dia 2 de desembre i la cavalcada de Reis. A més, la imatge unifica tots els elements d'aquestes festes. Per això, tant l'agenda Tiana Cultura com el calendari d'advent tindran els mateixos trets identificatius. La imatge del Nadal incorpora diferents personatges, alguns inventats, d'altres de molt reconeixibles, i un recull de les masies de Tiana. Pel Calendari d'Advent, Tarragó, ha fet les il·lustracions de 10 dones tianenques: Caterina Mieras, Lola Anglada, Primitva Reverter, Núria Fàbregas, Consol Rosés, Quer Doñate, Victòria Riba, Teresa París, Carme Donada i Yehosebà Gel.

Tarragó també és l'autor de la felicitació institucional de Nadal de l'Ajuntament de Tiana que aquest any compta amb un fragment de la Simfonia núm. 1 (D’una nit, d’un matí de Nadal) de Pau Riba del disc Dioptria, del 1970.

Mario Tarragó és pintor, il·lustrador i tatuador. Format a l'Escola Pau Gargallo de Badalona és un dels deixebles d'Àlvar Suñol i fundador de l'Estudi, el col·lectiu d'artistes de Tiana de diferents disciplines gràfiques, que han obert camí a una branca més de la cultura tianenca. El seu estil és figuratiu. Com ell mateix diu "pintura figurativa sorgida des de l'entranya". Els dibuixos i il·lustracions d'en Mario Tarragó han donat vida al llarg dels anys a diversos esdeveniments locals.

És l'autor dels programes de Festa Major dels anys 1996, 1997 i 1998 i de la primera imatge del Tast Tiana, entre d'altres. Juntament amb altres artistes locals va participar en les mostres d'art i els festivals de les arts que es feien a Tiana als anys 90. 

 

 

Darrera actualització: 23.11.2022 | 17:42