Una nova benvinguda als Reis d'Orient

Dimecres, 21 de desembre de 2022 a les 13:00
  • Un centenar de persones participen en la cavalcada.
  • Xavier Maristany, Roger Garcia, Pau Josa i Joana Mas, posen la banda sonora a l'arribada dels Reis d'Orient.
  • Vuit entitats fan possible el seguici reial.
  • Els carters reials s'instal·len a can Riera a partir del 27 de desembre per recollir les cartes.

La Cavalcada de Reis arribarà a Tiana el 5 de gener, quan es pongui el sol, per la Conreria. La benvinguda als Reis conserva l'essència i els orígens de la cavalcada tradicional, però es renova per fer-la més participativa. A més, a partir del 27 de desembre els Carters Reials s'instal·len a can Riera per recollir les cartes dels nens i nenes. "És un espai on els patges reials estaran organitzant tot el correu de tots els nens i nenes que han fet arribar als Reis amb totes les llistes de regals, i podrem veure en directe com estan ordenant les cartes", ha explicat l'alcalde, Isaac Salvatierra, 

Més de 100 persones formen la cavalcada, que compta amb voluntaris i un combinat d’artistes i entitats tianenques: des de músics o actors fins a artesans i associacions. A més, s’han restaurat les carrosses originals fetes fa 30 anys, s’han incorporat nous frens i mesures de seguretat i s’han homologat. La cavalcada també tindrà noves andròmines que formaran part de les comparses obra de Josep Sebastià, d'El Taller del Lagarto.

L'alcalde, Isaac Salvatierra, ha destacat que "s'han recuperat les carrosses històriques que feia anys que no es feien servir. Les hem homologat perquè cada any les poguem anar millorant, però que no impliqui, des d'un punt de vista de pressupost municipal, haver-les de llogar cada any. A més les podem fer a mida d'acord com som com a poble i com volem rebre els Reis d'Orient".

Aquest any Ses Majestats arribaran acompanyats d’un seguici que el món de l’art i la cultura de Tiana ha posat a la seva disposició. Xavier Maristany, Roger Giménez, Pau Josa i Joana Mas es fan càrrec de la banda sonora de la cavalcada que ha coreografiat Amèlia Boluda. La cavalcada torna als seus orígens amb la participació de Can Boter, amb Núria Fàbregas, Rosa Lugo i Lluc Armengol, que supervisa la posada en escena de les comparses i prepara el vestuari d'un seguici format per un combinat d'actors i entitats.

Un cop la cavalcada arribi a la Plaça de la Vila, l'alcalde rebrà els tres Reis d'Orient i els donarà el pa i la sal, i la clau màgica del poble perquè puguin entrar a totes les cases. Els Reis d'Orient faran un missatge per a tots els nens i nenes i faran el repartiment de regals.

Per primer cop l'organització de les cues s'ha preparat per estalviar esperes llargues i agilitzar el repartiment de regals i les fotografies. Hi haurà una cua per a cada Rei d'Orient i una per a nadons fins als 4 anys, que seran els primers a pujar a l'escenari a saludar els Reis d'Orient.

Qui fa possible la benvinguda als Reis d'Orient

En la cavalcada d'aquest any hi participen professionals de diferents àmbits com maquilladores, mecànics, electricistes i 7 entitats: Club Patinatge Tiana, l'Escola de Música i Dansa, la colla de diables Trempera Nostramu, l'Agrupament Escolta Roger de Flor, el Centre Cultural i Esportiu Tiana, la Societat Recreativa Nou Pins, la Llar de les persones grans i la Festa dels Racons.

A més, fan possible la benvinguda als Reis Tartera Electricitat, Finques Tiana, Can Reon, Kids&Us, Auri&Berni, Sl, Forn i Pastisseria Aixelà i la Família Suñol Ustrell que ha cedit la nau de les antigues caves Parxet on s'han construït i preparat les noves carrosses i materials.

Encara es pot ser voluntari de la cavalcada enviant un correu a tiana.cultura@tiana.cat.

Horaris, recorregut i afectació viària

La cavalcada començarà a les 18 h i farà el següent recorregut: Edith Llauradó, Bisbe Català, Avinguda Isaac Albéniz, Passeig de la Vilesa, Avinguda Onze de Setembre, Bòbila Jordana, Matas, Marquès de Monistrol i Plaça de la Vila.

Es restringirà l'aparcament de vehicles en tots els carrers del recorregut per a garantir la seguretat del seguici i una major visibilitat al públic. A més del tall de circulació en el moment que passi la cavalcada per les vies principals, es tallaran següents carrers, de manera puntual: Sant Francesc, Jaume Amat, Roderich Robert i Plaça Jordana. Els autobusos es desviaran per Joan Garí i Castellar, mentre passi la cavalcada.

 

Per primer cop, els Reis d’Orient instal·len una part del seu equip a Tiana durant les festes de Nadal.

La masia de Can Riera acollirà l’estafeta de correus de Ses Majestats, on els infants podran portar la seva carta tant el matí com la tarda dels dies 27, 28, 29 i 30 de desembre, i 2 i 3 de gener d'11 h a 13 h i de 17 h a 19 h. A més, l’estafeta permetrà que els infants que portin les cartes puguin veure com els carters reials preparen l’enviament i els regals que deixaran a les cases la nit del 5 de gener.

La regidora de Poble Viu, Cristina Comas, destaca que “no hi haurà un dia de patges, sinó que n’hi haurà varis”, i això és una manera de convidar les famílies a sortir al carrer i a gaudir de les festes de Nadal en comunitat, després d’uns anys durs per culpa de la pandèmia.

 

Darrera actualització: 30.12.2022 | 00:03