Dia mundial contra el maltractament a la gent gran

Dimarts, 15 de juny de 2021 a les 10:30

La Llar de Persones Grans  i Serveis Socials de Tiana es volem adherir al Dia mundial de la presa de consciència de l'abús i el maltractament envers la vellesa que se celebra el dia 15 de Juny, per denunciar aquesta situació tan silenciada.

Del maltractament a les persones grans es parla poc, segurament perquè som poc conscients del patiment, angoixa i desorientació que suposa per a aquest col·lectiu aquests fets.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que 1 de cada 10 persones grans pateix maltractament, i aquesta xifra està subestimada perquè tan sols es notifica 1 de cada 24 casos.

Els tipus més freqüents de maltractament són:

Maltractament físic, que passa quan la persona cuidadora d'una persona gran li causa danys físics (cops, empentes, etc.)

Maltractament psíquic o emocional, té lloc quan la persona que té cura de la persona gran li crida, fa servir paraules humiliants, l'amenaça o l'ignora repetidament. També es manifesta quan la persona gran se li impedeix relacionar-se amb les seves amistats o familiars.

Maltractament sexual, es dóna quan la persona cuidadora de l'avi o àvia li força a presenciar o practicar qualsevol mena d'actes sexuals.

Maltractament per negligència, és a dir, quan el cuidador a càrrec d'una persona gran no respon a les seves necessitats.

Maltractament per abandonament, quan es deixa a la persona gran sola, sense tenir la previsió de cercar un substitut que la cuidi.

Maltractament econòmic, té lloc quan se sostreuen diners o pertinences que pugui rebre amb la seva pensió o la utilització fraudulenta de les seves targetes de crèdit o comptes bancaris, sense oblidar el canvi de dades en testaments, comptes bancaris, etc.

Maltractament per abús, que està íntimament lligat amb el conegut síndrome de l'avi esclau.
Els motius poden ser diversos: manca de polítiques efectives de conciliació de la vida laboral amb la família, crisi econòmica, etc. Tot això fa que molts pares trobin la millor solució per a la cura dels seus fills en els avis.

El maltractament social o discriminació per l'edat (edatisme), que consisteix en la discriminació de qualsevol mena cap a un grup de població que reuneix característiques comunes, en aquest cas l'edat.

Molt sovint les persones que pateixen maltractament no solen demanar ajuda ni solen denunciar aquesta situació perquè s'evidencia que el presumpte maltractador és una persona propera que viu al seu entorn i en moltes ocasions és un familiar molt pròxim a la persona gran.

Un ciutadà, quan detecta que hi ha un possible maltractament contra una persona gran, el que ha de fer és denunciar-ho a Serveis Socials, Mossos d'Esquadra o Policia Local, perquè li puguin donar tota l'ajuda necessària.

Des d'aquí volem reivindicar, tant a les autoritats municipals com nacionals, que considerin com a prioritari l'anàlisi d'aquest tipus de maltractament i les seves greus conseqüències per a la salut, a fi de determinar uns plans eficaços de prevenció i erradicació.

Darrera actualització: 15.06.2021 | 12:48