Ramats al bosc: una oportunitat inajornable per Tiana

Dijous, 29 d'abril de 2021 a les 14:35

Els ramats fan la funció de desbrossadores naturals, contribuïnt també a potenciar la biodiversitat, mantenir el paisatge i arrelar l’activitat laboral de la gent al territori

Els boscos estan en un estat d’abandonament lamentable i, si no actuem, només és qüestió de temps que es repeteixi el drama viscut l’agost de 1994. Tiana té 790 hectàrees de zona forestal dins del parc de la Serralada Marina. El manteniment de franges de seguretat que colinden amb zones urbanes té un cost que va dels 500 euros fins els 1200 euros per hectàrea. Cal pensar actuacions que ens permetin evitar els incendis i abarateixin els costos. En aquest sentit, la promoció de “ramaderia lligada a la terra” és una activitat de dinamització agrària que podria formar part principal de la política forestal del municipi. En aquest tipus de ramaderia les cabres consumeixen el sotabosc (biomassa) i el transformen en productes alimentaris de primera qualitat.

Els ramats fan la funció de desbrossadores naturals, contribueixen també a potenciar la biodiversitat, a mantenir el paisatge i arrelar l’activitat laboral de la gent al territori. A Tiana hi ha dues iniciatives de ramaderia lligada a la terra en marxa: La del Franc i família i la del Francesc de Ca l’Andreu. En Franc i família viuen cabrejats, però el seu és un cabreig escollit. Des de fa anys pastura la Serralada de Marina i des del 2020 junt amb gent de Tiana, batalla per impulsar un nou ramat permanent que mantingui nets boscos i rieres del municipi. Un desig que aviat podria ser una realitat si la iniciativa troba els aliats necessaris per fer-la possible. En Francesc de Ca l’Andreu es troba a les portes d’impulsar de nou una iniciativa al paratge conegut com a Nou Pins i que inclou les finques forestals de les masies de Can Cirera i Ca l’Andreu: un ramat mixt de rucs i vaques de l’Albera. Aquests herbívors tenen una dieta complementària i tindran sens dubte un molt bon efecte en la reducció de vegetació seca quan arribi l’estiu.

Amb el canvi climàtic en marxa, el proper gran incendi 30-30-30 (més de 30 graus centígrads, vent superior als 30km/h i humitat relativa propera al 30%) arribarà tard o d’hora. Ni helicòpters ni camions de bombers hi podran fer res. Els experts en incendis saben que els boscos s’apaguen a l’hivern, i els ramats poden fer de bombers preventius. Només una bona gestió forestal preventiva pot fer que aquest incendi no sigui catastròfic del tot. Depèn de nosaltres.

Darrera actualització: 29.04.2021 | 14:36