Una mestra tianenca a Tanzània

Dimarts, 18 de maig de 2021 a les 08:50

És la Júlia Cuenca Navarro i hi és des del 2017

ENTREVISTA JÚLIA CUENCA NAVARRO, UNA MESTRA TIANENCA A TANZÀNIA

La Júlia havia viscut a Tiana des dels 7 anys però a l’estiu de 2017 li va sorgir la oportunitat de fer dos mesos de voluntariat a una escola tanzana que forma part de l’ONG Blue Sky School. Ens confessa que es va enamorar completament del projecte i del país, i aquell mateix Nadal hi va tornar. També l’estiu següent, i va ser aleshores quan va prendre la decisió de passar-hi una temporada més llarga. D’això ja han passat una mica més de dos anys i mig. “Tanzània s’ha convertit en casa” ens diu.

A Tanzània, la Júlia hi va arribar sense gaire expectatives, amb la ment ben oberta i disposada a sorprendre’s. “El primer que em va sorprendre van ser els paisatges: hi ha moltíssima vegetació, els paisatges són verds, preciosos i molt canviants”. Ens explica que hi ha un concepte clau per entendre la manera de viure allà: “pole pole” que significa a poc a poc, sense pressa i ens assegura que és la definició perfecta del ritme de vida en aquest país de l’Àfrica Oriental.

Actualment la Júlia compagina la seva feina de mestra a una escola amb la col·laboració amb el centre on ha fet el voluntariat des del 2017 i els projectes socials d’aquella comunitat. A l’escola, situada a la zona rural de Nambala, a la regió d’Arusha, hi ha 700 alumnes, des d’infantil fins acabar la primària, 200 dels quals viuen al centre durant el període escolar.

Una gran part dels alumnes provenen de contexts vulnerables. A través del programa d’apadrinament, molts d’ells tenen accés a educació. Ens explica que durant la pandèmia han repartit productes de primera necessitat i aliments bàsics a 65 famílies, la majoria formades per dones soles i d’edat avançada que tenen al seu càrrec infants de totes les edats. El proper objectiu és la construcció d’una infermeria a la Blue Sky School que ajudi a atendre als alumnes i alhora proporcionar atenció primària a les famílies de la zona.

Tanzània li ha canviat la vida a la Júlia: “sento que he après a apreciar el que tinc, a viure amb molt menys i a entendre altres maneres de viure”. Li preguntem si s’enyora i ens diu que sí, que troba a faltar molt la família i els amics. “Tanzània s’ha convertit en casa meva però també em ve molt de gust tornar a Tiana. Estic vivint un moment personal i professional que m’omple i l’exprimiré al màxim el temps que duri, però tornaré”. Per acabar li proposem que utilitzi aquestes ratlles de la revista “Tiana’t” per enviar un missatge a tots els que la llegeixen des del seu poble: “molta força a tothom en aquesta situació tant complicada que estem vivint a nivell mundial, tot això passarà, ens farà més forts. I per acabar, animo a tothom a venir a viure una aventura a Tanzània, penseu que aquí hi ha una tianenca que us rebrà amb els braços oberts!”.

Darrera actualització: 18.05.2021 | 09:58