"Vacances en pau", Tiana amb el poble sahrauí

Divendres, 30 d'abril de 2021 a les 09:45

Gràcies a aquest projecte molts nens i nenes sahrauís han passat els mesos de juliol i agost al poble

“Vacances en Pau” és un programa de sensibilització política i social, organitzat i coordinat pel Ministeri de Joventut de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), la Delegació del Front Polisari a Catalunya i les Associacions i ONGD solidàries amb el Poble Sahrauí. El 27 de febrer es van complir 45 anys de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), una commemoració a la qual es van sumar els municipis socis de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí. Tiana va ser un d’ells.

Gràcies al projecte “Vacances en pau”, Tiana ha col·laborat en diverses ocasions amb el poble sahrauí compartint les vacances d’estiu amb nens i nenes que han vingut a passar els mesos de juliol i agost al poble. Una acollida que ha permès conèixer la realitat dels campaments de refugiats, facilitar l’apropament entre les dues cultures i crear vincles familiars que perdurin en el temps. És el cas de la família de l’Àgata amb la Fatimetu, la nena que han acollit durant 4 estius. L’últim, l’any 2019, va poder venir acompanyada del seu germà. Avui dia encara es comuniquen per telèfon i cada vegada que poden envien algun tipus d’ajuda a ella i la seva família: diners, caixes amb menjar, roba i medicaments.

Amb el confinament, però, han tancat fronteres i han limitat molt aquests enviaments: només poden enviar diners o bé comprar online en una botiga que està situada als campaments i que els hi fan arribar els productes. La franja d’edat per participar en el programa, però, està limitada a 12 anys, i la Fatimetu ja els ha sobrepassat. “Fas un lligam amb ells com un fill teu més, i pels meus fills és com una germana més”, explica l’Àgata. Tot i això, espera poder tornar-la a veure, ja sigui visitant-la o ajudant-la a aconseguir un visat quan faci els 18 anys. “Són apatriats, no tenen nacionalitat, i no tenen accés a un passaport si no és pagant un visat algerià” explica. A part de l’acollida durant l’estiu, l’Àgata, amb el seu marit i els seus fills, han pogut anar a visitar en primera persona la realitat dels campaments de refugiats i de la família de la Fatimetu. Una oportunitat que ofereixen des de “Vacances en pau” i que han aprofitat ja dos cops. “Tenen unes cases de fang que se’ls hi desmunten en època de pluges, a la zona on viu la família de la Fatimetu no tenen llum corrent i funcionen amb plaques solars o bateries de cotxes” explica.

Per a ells, ha sigut “una experiència brutal per les dues parts, l’experiència que t’emportes, conèixer la seva realitat, aprendre mútuament l’un de l’altre, és molt profunda, maca i intensa.” El seu lligam perdura, però hi ha acollides que no funcionen, sigui perquè el nen o nena no s’adapta o perquè els costa comunicar-se amb les famílies i que aquesta comprengui els seus costums. L’Àgata afirma que tenir fills ajuda, perquè tenen algú més proper amb qui relacionar-se i compartir experiències. Tot i això, anima a tothom que s’estigui plantejant formar part d’aquesta experiència a provar-ho. “És una experiència d’aprenentatge i de vida que et queda per sempre”. Cada acollida és diferent, però l’Àgata aconsella “tenir molt de respecte, molta paciència i molta alegria”.

Darrera actualització: 30.04.2021 | 11:43