Ja es pot demanar el xec de 200 euros a les rendes baixes

Diumenge, 10 de de juliol de 2022 a les 00:00
 • Ajuda d'un sol pagament de 200 euros, que poden demanar aquelles persones d'un nucli de convivència que no ingressi més de 14.000 euros anuals.
 • S'ha de tramitar a través de l'Agència Tributària.
 • És una de les mesures aprovades per l'executiu espanyol per pal·liar els efectes econòmics derivats de la guerra a Ucraïna.

Qui pot demanar el xec?

Treballadors, autònoms i aturats que tinguin ingressos baixos i no cobrin cap pensió de règim general, especial o de classes passives de la Seguretat Social.

 1. Els treballadors han d'estar inscrits a la Seguretat Social i les persones aturades, cobrin o no prestació, han d'estar apuntades a les Oficines d'Ocupació.
 2. Els beneficiaris de l'ajut han de tenir residència legal i efectiva a Espanya en el moment de l'entrada en vigor del reial decret (27 de juny) i de forma continuada i ininterrompuda durant almenys un any.
 3. Només la pot demanar qui tingui "un baix nivell d'ingressos i patrimoni".
 4. Els ingressos de l'any 2021 han de ser inferiors als 14.000 euros en el conjunt de la unitat familiar (comptant totes les persones que convisquin al domicili l'1 de gener del 2022 que estiguin casades --o similar-- o amb una relació de parentiu de fins a tercer grau de més de 2 anys). També es comptaran els ingressos de les persones que estiguin en situació d'adopció o acolliment. 
 5. El patrimoni ha d'estar per sota dels 43.196,40 euros anuals, descomptant l'habitatge habitual. 
 6. No poden demanar les persones que rebin alguna prestació, com l'ingrés mínim vital o les pensions de jubilació o invalidesa.

On es demana i quin termini hi ha per fer-ho?

 1. Les sol·licituds les gestiona l'Agència Estatal de l'Administració Tributària i s'han de demanar abans del 30 de setembre a la web de l'AEAT.
 2. La sol·licitud ha d'incloure el número de compte on es farà l'ingrés en cas de ser acceptada. 
 3. No es rebrà cap confirmació oficial de si la petició ha estat acceptada o no.
 4. Si en tres mesos no s'ha cobrat l'ajuda, es pot considerar denegada.

Com es demana?

 1. El xec es demana a través del formulari de l'Agència Tributària. Cal disposar de certificat electrònic (inclòs el DNI-e) o disposar del sistema Cl@ve, que es pot demanar per internet.
 2. En el moment de la sol·licitud no cal aportar cap més documentació. Només s'han d'indicar els NIF del sol·licitant i els convivents i aportar un número de compte.
Darrera actualització: 10.07.2022 | 19:15