Cap al segle XXI

Durant el segle XX Tiana ha anat creixent i urbanitzant-se cap a Montgat, de manera que avui les dues poblacions ja tenen els seus límits urbanitzats i units per un nou parc de recent creació: el parc del Tramvia, que enllaça les dues poblacions com abans ho havia fet el tramvia.

Acabat ja el segle XX, Tiana ha arribat als 6.000 habitants i ha començat a créixer cap a les bandes, és a dir, a l'altra banda de les dues rieres. Per un costat les noves urbanitzacions del Carmelità, els Vessants i les Costes. Per un altre, la urbanització de Can Gaietà i el Camí del Mig d'Alella.

Com a característica pròpia de molts pobles del Maresme, Tiana té nombroses entitats de caràcter cultural. Destacaria el pas i l'empremta que han deixat a Tiana tres grans personatges: Anselm Clavé, que en la seva curta estada a Tiana l'estiu de 1854, coincidint amb l'epidèmia de còlera que va afectar gran part de Catalunya, va organitzar el seu primer cor de Tiana, llavor i origen de l'entitat més antiga de la vila.

Isaac Albéniz va estiuejar a Tiana a finals del segle XIX i principis del XX, i amb el seu concert a la Sala Giral de l'any 1906, va donar nom a la sala de teatre de Tiana. La il·lustradora Lola Anglada també va viure a Tiana llargues temporades en la seva infantesa i definitivament des del final de la Guerra Civil fins a la seva mort.

S'ha nomenat Joan Garí únic fill predilecte de Tiana i Lola Anglada filla adoptiva. Altres fills adoptius de Tiana són el doctor Mascaró, Epifani de Fortuny i Salazar, Baró d'Esponellà, i Rosendo Peitx, vicepresident de la Diputació de Barcelona. No obstant això, la veritable història de Tiana és la de tots els milers d'anònims tianencs que des de l'època dels laietans i els romans han poblat durant moltes generacions el nostre poble.

Darrera actualització: 31.03.2022 | 16:10
Darrera actualització: 31.03.2022 | 16:10