El carrer d'Anselm Clavé

Anselm Clavé, en Josep Anselm Clavé, a Tiana té, a més d’un carrer, un monument, una placeta i una font.

Aquest carrer es va inaugurar el 5 de novembre de l’any 1916, quatre dies després de la inauguració del tramvia de Tiana a Montgat. És curiós d’assenyalar que tant la placeta com el monument i la font d’en Clavé no estan al carrer d’Anselm Clavé sinó en el carrer Matas. La placeta, juntament amb la font i el monument al fundador dels Cors de Clavé, va venir uns anys més tard, per la Festa Major del 1959.

Josep Anselm Clavé, músic, poeta i polític català, nasqué a Barcelona el 1824 i fou, des de jove, un republicà nat, prenent part activa en la revolta de Barcelona de l’any 1843, i del resultat de la qual es va passar dos anys empresonat a la Ciutadella de Barcelona. Projectà la creació de societats corals populars que servissin de centre d’instrucció pels obrers.

A Tiana va venir-hi l’any 1854 a passar una temporada fugint de les greus circumstàncies per les que estava passant Barcelona: l’epidèmia del còlera  i el moviment revolucionari de marcat caràcter social. Com a conseqüència, els teatres estaven tancats i els espectacles suspesos. Clavé aprofità l’ocasió per venir a treballar una temporada a Tiana.

Aquí, anava al Cafè de Dalt del seu amic Giral, l’actual restaurant L’Avi Mingo, on posà en marxa un cor de jovent tianenc, el primer  que hi hagué a Tiana, i que l’acompanyava quan Clavé cantava cançons, tocava la guitarra o feia sonar la flauta.

Un cop tranquil·litzada la capital, passada l’epidèmia i apaivagats els aires de revolució, en Clavé tornà a Barcelona, deixant a Tiana una flama que encara conserva avui dia la Societat Coral Joventut Tianenca, el Coro que en diem correntment.

El 24 de maig del 1992 Tiana va ser escollida Vila Claveriana de Catalunya. El programa d’actes es va desenvolupar al llarg de tres caps de setmana i l’acte de cloenda va tenir lloc el diumenge 31 de maig a la tarda amb un magne concert coral amb 700 cantaires cantant alhora dirigits pel mestre Jordi Barre, de la Catalunya Nord, que va tancar la tarda amb el públic dempeus cantant "Els Segadors", l’himne nacional de Catalunya.

Darrera actualització: 31.03.2022 | 16:20