La biblioteca de Can Baratau

El divendres 19 de juny del 1998 es va inaugurar la Biblioteca Can Baratau amb assistència del President de la Diputació, del president de l’Àrea de Cultura, dels alcaldes de Tiana i Montgat, de les autoritats locals i de nombrós públic. Va haver-hi discursos, visita als locals, aperitiu als jardins i actuació dels Gegants.

La biblioteca es va inaugurar amb un fons de més de 10.000 volums: 9.000 llibres i 1.000 audiovisuals (vídeos, cassets i CD).

A la planta baixa hi ha una sala polivalent (per fer conferències, trobades, exposicions, etc.) i la biblioteca infantil i preinfantil. Al primer pis, la biblioteca d’adults, la videoteca i l’audiovisual. A les golfes, les instal·lacions i Direcció.

La història d’aquesta Biblioteca va durar 23 anys. A començaments de l’any 1975 va entrar a l’Ajuntament una instància amb més de 300 signatures demanant una biblioteca a Tiana. Al ple del 28 de maig el regidor Costas comunicava que ja es portaven a terme gestions per a la seva posada en marxa.

Sembla que anteriorment, als anys 50, ja s’havia escollit al carrer Mediterrània  un local per fer-hi una biblioteca, però mentre no es posava en marxa va ser ocupat  provisionalment per la Societat Coral Tianenca, que s’hi va estar més de 30 anys, fins al febrer del 1991.

Essent alcalde J.M. Galceran, l’Ajuntament compra la masia de Can Fàbregas de Baix, a la plaça de la Vila, i hi posa un cartell que diu “Edificio adquirido por el Ayuntamiento para la instalación de la Biblioteca Pública”. Té 130m2 entre planta i pis, i la Diputació, amb la que s’ha començat a contactar, n’exigeix un mínim de 200. Impossible fer-hi la biblioteca.

A la recerca de solucions, el 8 d’octubre del 1987 l’Ajuntament acorda comprar Can Baratau, una masia deshabitada al centre del poble, per 12 milions de pessetes. Entre planta baixa, pis i golfes té més de 700 m2. I el febrer del 1991 es presenta un projecte de reconversió de Can Baratau com a Biblioteca-Centre Cultural, que puja 42 milions de pessetes.

Mentrestant, les normes per entrar a formar part de la xarxa de biblioteques populars de la Diputació, van canviar: cal disposar de 400 m2 diàfanes (sense parets) i que l’edifici es dediqui únicament a biblioteca. Això representa modificar substancialment la masia i dispara el pressupost.

Fins als 62,4 milions , dels que 20 els subvenciona la Diputació, i la resta els ha de posar l’Ajuntament, amb un crèdit i amb la venda de terrenys municipals.

El setembre del 1995 s’inicien les obres de rehabilitació que duraran més de dos anys. I el 19 de juny de 1998, 23 anys després d’aquelles 300 signatures, es va fer realitat la construcció de la Biblioteca.

Darrera actualització: 31.03.2022 | 16:16