Sala Giral, en Clavé, l'Albèniz i el cine Tiana

A Tiana, actualment, no tenim cap cine, encara que al número 26 del carrer de Lola Anglada, al costat del restaurant “Avi Mingo”, hi ha un portal amb unes lletres que diuen “Cine Tiana”. Aquest local, abans de ser sala de cinema, havia estat, des de mitjans del segle XIX, la sala de ball del poble.

En aquells temps, quan les famílies barcelonines pujaven a Tiana a passar l’estiu, Tiana tenia un saló recreatiu de categoria, la Sala Giral, darrera del cafè de Dalt. Els membres de la colònia estiuenca l’utilitzaven per al seu esbarjo barrejats amb la gent del poble.

L’any 1854 Anselm Clavé, el fundador dels Cors de Clavé, va passar l’estiu a Tiana, i donava concerts de cant, tocava la guitarra, cantava cançons i sonava la flauta al cafè de Dalt, propietat de Baldomero Giral. Constava de dos locals: el cafè i la sala de ball, comunicats entre sí.

El Cafè ha anat variant de noms: Cafè de Dalt, Cafè del Centro i, actualment, bar-restaurant l’Avi Mingo. La sala de ball també ha anat variant de nom: Sala Giral, sala de la Societat recreativa, els Nou Pins, sala del Foment Cultural, Cine Tiana i actualment, magatzem de l’Avi Mingo.

Allà, Clavè va formar un cor de jovent, el primer que hi va haver a Tiana, precursor de l’actual Societat Coral Joventut Tianenca.

També Albèniz , casat amb Rosina de Can Jordana, venia anys més tard a Tiana sempre que podia.  En mig d’aquell ambient que eren el Cafè i la Sala Giral, l’Albéniz s’hi trobava tant bé que, per lluny que fos, i per enlluernadors contractes que se li presentessin, ho deixava tot per treure-hi el cap tots els estius.

Cada diumenge a la tarda es celebrava a la Sala Giral un lluït ball de piano al qual concorria tota la colònia estiuenca i la gent del poble. Actuaven de pianistes l’Albéniz, don Baldomero i Rogelio Pascual.

Quan l’Albéniz es posava a tocar el piano en aquells balls de tarda, tot era un seguit d’improvisacions  meravelloses. Ningú  podrà tornar a sentir aquelles improvisacions que el gran compositor i pianista anava creant per el simple esbarjo dels seus amics i concurrents a la Sala Giral.

El 19 de setembre de l’any 1906 es va celebrar a la Sala Giral, l’últim concert que Albéniz va fer a Espanya, abans d’anar-se’n a viure a França.

Pel que fa a la sala Giral com a sala  de cinema, consta documentalment que l’any 1928 ja es feia cine a Tiana; i és curiós perquè, en aquell temps, encara no s’havia inventat el cine sonor i, per tant, a Tiana es feien sessions de cine mut.

A Tiana va haver-hi dos cines: el del Cafè de Dalt i el del Cafè de Baix. Feien dues sessions el dissabte, a la tarda i a la nit, i una el diumenge a la tarda. Els dos cines projectaven les mateixes pel·lícules, però  amb mitja hora de diferència en els seus horaris, per poder passar les cintes de l’un a l’altre.

L’any 1983 el Cine Tiana va tancar les portes definitivament.

Darrera actualització: 18.01.2019 | 12:46

Imatges